02:16

Jakich garnków potrzebujesz? Gotowanie na parze ma mnóstwo zalet!

 



Gotowanie na parze to sposób na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Pojawia się jednak dylemat, jakie garnki do gotowania na parze będą najlepsze – garczek na kuchenkę czy elektryczny garnek parowy? Zarówno gotowanie na parze w klasycznym garnku, jak i w parowarze ma swoje zalety. Zobacz, jaki parowar i garnek na parę warto wybrać, by cieszyć się posiłkami pełnymi witamin!


Co będzie lepsze – parowar czy garnek do gotowania na parze? To pytanie „dręczące” wszystkich, którzy przymierzają się do zakupu urządzenia przeznaczonego do gotowania produktów na parze. Oprócz garnków na parę i elektrycznych parowarów, możemy wyróżnić nawet bambusowe parowniki i mniejsze naczynia do mikrofalówki. Tak, tak. Gotować na parze można nawet w kuchence mikrofalowej! Nie ma zatem żadnych wymówek, by tego nie robić 🙂

Zalety gotowania na parze

Garnki do gotowania na parze cieszą się niesłabnącą popularnością z tego względu, że taki sposób gotowania ma wiele zalet! Przede wszystkim, w przeciwieństwie do tradycyjnych metod obróbki żywności (gotowania w wodzie i smażenia), posiłki przygotowywane na parze zachowują większość swoich cennych witamin i składników mineralnych. Gotowanie na parze ma również inne zalety:

  • posiłki zachowują większość swoich wartości odżywczych,
  • brak ryzyka przypalenia dania,
  • warzywa i inne składniki zachowują swoje naturalne kolory i pozostają sprężyste,
  • możliwość podgrzewania posiłków na parze,
  • oszczędność czasu – kilka poziomów garnka pozwala przygotować kilkuskładnikowy obiad za jednym razem.






Garnek do gotowania na parze lub parowar okaże się szczególnie przydatny dla osób przykładających wagę do swojego zdrowia, będących na diecie odchudzającej, niskotłuszczowej lub lekkostrawnej. Przy gotowaniu na parze nie używa się tłuszczu. Nawet ilość dodawanej soli jest ograniczona. Solimy dopiero pod koniec gotowania, a przy niektórych produktach można całkowicie zrezygnować z dodatku soli.



Sprzęt do gotowania na parze może być bardzo różny. Każde naczynia ma oczywiście swoje wady i zalety, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie. Gotowanie na parze powinno być proste i przyjemne, a by tak właśnie było niezbędne są odpowiednie naczynia. W czym zatem można gotować na parze? Jest wiele propozycji lecz do większości jestem sceptycznie nastawiona ... Zdecydowanie moim faworytem są:

    Garnki do gotowania na parze


Garnki do gotowania na parze są zdecydowanie dla mnie najlepsze mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, szła, ceramiki lub mogą być pokryte emalią. Przypominają tradycyjny garnek, który ustawia się na kuchence. Złożone są jednak z kilku poziomów, pomiędzy którymi znajduje się sitko, na którym układa się produkty. Obowiązkowo wyposażone w szczelną pokrywkę z odpowietrznikiem, która zapewnia cyrkulację pary wodnej wewnątrz garnka, ale odprowadza jej nadmiar na zewnątrz. Garczek do gotowania na parze nie wymaga dostępu do prądu i może działać na różnego typu kuchenkach – gazowej, elektrycznej, ceramicznej i indukcyjnej. Wszystko zależy od wybranego naczynia. Garnki są przystępne cenowo, chociaż znajdziemy wśród nich droższe modele. Nie posiadają jednak dodatkowych funkcji, jakie może oferować elektryczny parowar. Sami musimy kontrolować czas gotowania potrawy.


Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej

Jedne z najczęściej wybieranych. Materiał wykonania jest bardzo trwały, odporny na zarysowania i uszkodzenia. Garnki ze stali nierdzewnej długo utrzymują temperaturę, nie przypalają posiłków i nie chłoną zapachów. Są w miarę lekkie, a co za tym idzie – wygodne w przenoszeniu. Stalowe garnki bardzo dobrej jakości, które goszczą również u mnie w domu i nie wyprowadzają mnie z zachwytu do gotowania na parze znajdziesz w sklepie FabrykaForm.pl.


Pokażę Wam Kochani propozycję ze sklepu, którą z pewnością kupię w najbliższym czasie :

                Szybkowar Vitavit Premium z wkładem do gotowania na parze.




Opis produktu
Szybkowar marki Fissler z serii Vitavit Premium to wysokociśnieniowe naczynie pozwalające na szybkie gotowanie potraw. Korzystanie z szybkowara pozwala na oszczędność 70% czasu oraz 50% energii potrzebnej do gotowania w tradycyjnych garnkach. Szybkowary Vitavit Premium oprócz dwóch standardowych trybów gotowania: łagodnego (ok. 109˚C) i szybkiego (ok. 116˚C) dysponuje trybem gotowania parowego, w którym można w dowolnym momencie otworzyć pokrywę.
System powiadamiania ukryty w pokrętle informuje o ciśnieniu wewnątrz garnka, pozwalając precyzyjnie sterować gotowaniem w szybkowarze. Wygodny uchwyt okalający dłoń sprawia, że naczynie trzymane jest pewnie, a ryzyko upuszczenia zredukowane jest do minimum. Prezentowany tu szybkowar został dodatkowo wyposażony we wkład do gotowania na parze. Obok doskonałych właściwości użytkowych szybkowary z serii Vitavit Premium mogą pochwalić się również atrakcyjnym, nowoczesnym wyglądem. Akcesorium zostało w 100% wykonane w Niemczech. W 2009 roku produkt został nagrodzony prestiżowym wyróżnieniem Red Dot Award zwanym jako "Oscar designu".


 













3 komentarze:

Copyright © 2016 Koncepcja Okiem Mamy i Dzieci , Blogger