Gotowanie na parze to sposób na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków. Pojawia się jednak dylemat, jakie garnki do gotowania na parze będą najlepsze – garczek na kuchenkę czy elektryczny garnek parowy? Zarówno gotowanie na parze w klasycznym garnku, jak i w parowarze ma swoje zalety. Zobacz, jaki parowar i garnek na parę warto wybrać, by cieszyć się posiłkami pełnymi witamin!
Zalety gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze cieszą się niesłabnącą popularnością z tego względu, że taki sposób gotowania ma wiele zalet! Przede wszystkim, w przeciwieństwie do tradycyjnych metod obróbki żywności (gotowania w wodzie i smażenia), posiłki przygotowywane na parze zachowują większość swoich cennych witamin i składników mineralnych. Gotowanie na parze ma również inne zalety:
- posiłki zachowują większość swoich wartości odżywczych,
- brak ryzyka przypalenia dania,
- warzywa i inne składniki zachowują swoje naturalne kolory i pozostają sprężyste,
- możliwość podgrzewania posiłków na parze,
- oszczędność czasu – kilka poziomów garnka pozwala przygotować kilkuskładnikowy obiad za jednym razem.
Garnek do gotowania na parze lub parowar okaże się szczególnie przydatny dla osób przykładających wagę do swojego zdrowia, będących na diecie odchudzającej, niskotłuszczowej lub lekkostrawnej. Przy gotowaniu na parze nie używa się tłuszczu. Nawet ilość dodawanej soli jest ograniczona. Solimy dopiero pod koniec gotowania, a przy niektórych produktach można całkowicie zrezygnować z dodatku soli.
Sprzęt do gotowania na parze może być bardzo różny. Każde naczynia ma oczywiście swoje wady i zalety, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie. Gotowanie na parze powinno być proste i przyjemne, a by tak właśnie było niezbędne są odpowiednie naczynia. W czym zatem można gotować na parze? Jest wiele propozycji lecz do większości jestem sceptycznie nastawiona ... Zdecydowanie moim faworytem są:
Garnki do gotowania na parze
Garnek do gotowania na parze ze stali nierdzewnej
Jedne z najczęściej wybieranych. Materiał wykonania jest bardzo trwały, odporny na zarysowania i uszkodzenia. Garnki ze stali nierdzewnej długo utrzymują temperaturę, nie przypalają posiłków i nie chłoną zapachów. Są w miarę lekkie, a co za tym idzie – wygodne w przenoszeniu. Stalowe garnki bardzo dobrej jakości, które goszczą również u mnie w domu i nie wyprowadzają mnie z zachwytu do gotowania na parze znajdziesz w sklepie FabrykaForm.pl.
Pokażę Wam Kochani propozycję ze sklepu, którą z pewnością kupię w najbliższym czasie :
Szybkowar Vitavit Premium z wkładem do gotowania na parze.
Opis produktu
Szybkowar marki Fissler z serii Vitavit Premium to wysokociśnieniowe naczynie pozwalające na szybkie gotowanie potraw. Korzystanie z szybkowara pozwala na oszczędność 70% czasu oraz 50% energii potrzebnej do gotowania w tradycyjnych garnkach. Szybkowary Vitavit Premium oprócz dwóch standardowych trybów gotowania: łagodnego (ok. 109˚C) i szybkiego (ok. 116˚C) dysponuje trybem gotowania parowego, w którym można w dowolnym momencie otworzyć pokrywę.
System powiadamiania ukryty w pokrętle informuje o ciśnieniu wewnątrz garnka, pozwalając precyzyjnie sterować gotowaniem w szybkowarze. Wygodny uchwyt okalający dłoń sprawia, że naczynie trzymane jest pewnie, a ryzyko upuszczenia zredukowane jest do minimum. Prezentowany tu szybkowar został dodatkowo wyposażony we wkład do gotowania na parze. Obok doskonałych właściwości użytkowych szybkowary z serii Vitavit Premium mogą pochwalić się również atrakcyjnym, nowoczesnym wyglądem. Akcesorium zostało w 100% wykonane w Niemczech. W 2009 roku produkt został nagrodzony prestiżowym wyróżnieniem Red Dot Award zwanym jako "Oscar designu".
Ja ostatnio zaczełam gotować na parze i to świetna sprawa! :D
OdpowiedzUsuńrilseeee.blogspot.com
Ja na parze tylko warzywa
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z pary :)
OdpowiedzUsuń